diumenge, 8 de juliol del 2012

Combinació d'escacs de mat intuitiu


Hi ha vegades en els joc dels escacs que el mat es veu molt fàcilment, ja que ho bé és amb un o dues jugades o bé segueix un patró ben conegut i encara que sigui amb unes quantes jugades, són de fàcil resoldre.

Hi ha vegades però que l'escac i mat no és gens evident i molt díficil de veure. Només per intuició sovint preveus que amb unes jugades concretes el rei contrincant no se'n pot sortir gaire bé amb la seva.

Presento aquí un exemple en què les negres quan fan 22. ... Tb8 per amenaçar la dama blanca ja busquen el mat i problema que només tenen és fer fora la dama de la diagonal dels quadres blancs. No veuen doncs el perill que suposa si les blanques treuen la dama de la diagonal, i per això fan amb molta tranquil·litat 23.Dxc7.


Inmediat, les negres prenen de seguida la diagonal amb 23. ... Df6+ a més de fer un sacrifici de cavall amb 24.Rxh2 (si 24.Rg1, Te1++ i si 24.Rh3, Dxh1 perdent la torre neta i pràcticament la partida ). Les blanques encara no s'han adonat del perill que suposa haver perdut la gran diagonal. De fet ho veuen clar amb 24. ... Tb6 just quan proposen demanar taules!! Evidentment les negres no accepten, malgrat que tenen peça de menys, veuen clar que el rei blanc no té escapatòria ni defensa per la mala posició de totes les seves peces, repeteixo totes les seves peeces!

La partida s'executa ara amb una série de jugades de les negres amb els moviments de les blanques forçades: 25.f5 (única!!), Dxf2+ 26.RDh3, Dxf5+ 27.Rg2 (si 27.Rh4, Te4+ 28.Af4 [a) 28.g4, Dxg4 29.Rh3, Te2++; b) 28.Df4, Th6++], Th6++), Te2+ 28.Rg1, Df2++


Clar exemple en aquesta partida  que cal desenvolupar totes les peces, cal tapar els forats dèbils (en aquest cas la diagonal!!), i no deixar el pobre rei que se'n surti amb la seva tot solet.